Raad Van State: Tijd voor zorgvuldiger bestuur!
Jarenlang werkten de stad en de provincie aan een ruimtelijk uitvoeringsplan voor twee bedrijventerreinen. Het huidige stadsbestuur deed alsof die plannen al rond waren, ondanks negatieve adviezen van de Vlaamse Overheid en protest van burgers. De Raad van State bevestigt die bezwaren nu en spreekt van “onzorgvuldig” bestuur. Een zware aanklacht. DURF wil dat de stad hieruit leert. Het is tijd om te bouwen aan een beter bestuur.
De Raad van State fluit de stad, de provincie en het Vlaams Gewest terug.[1] De plannen voor bedrijventerreinen in Tienen zijn niet zorgvuldig voorbereid. Het gaat met name om uitbreidingsgebied voor de industrie aan het Soldatenveld en voor winkels aan de Leuvenselaan. De Raad van State geeft hiermee het actiecomité Ademnood en Natuurpunt gelijk en bevestigt eerdere negatieve adviezen.
“DURF juicht het toe dat burgers toezien op het beleid,” stelt Loic Brasseur die voor DURF het overleg over ruimtelijke ordening leidt, “Nu moet onze stad vooral uit zijn fouten leren.” Jonathan Holslag, die binnen DURF het overleg over economie trekt, vult aan: “De stad moet ervoor zorgen dat onze economie zich kan blijven ontwikkelen zonder de leefbaarheid van de stad aan te tasten en open ruimte te verspillen. Dat kan alleen als we strategischer en zorgvuldiger besturen.”
DURF stelt daarom voor:
1) Eerlijkere communicatie.
Het stadsbestuur moet stoppen met mensen te beloven wat het niet hard kan maken. In 2019 beloofde de burgemeester dat er “op korte termijn zomaar eventjes 43 ha extra industriegrond ontwikkeld” zou worden. In 2023 beloofde zij: “Action en JYSK komen naar Tienen. De werken aan de Leuvenselaan zijn gestart.” In beide gevallen wist het stadsbestuur echter dat het beroep van het actiecomité alle plannen op de helling zou zetten. Durf wil nuchtere en onderbouwde politiek, geen roekeloze aankondigingspolitiek.
2) Afzien van baanwinkels.
De nadruk moet liggen op goed bereikbare winkels in de stadskern en in de dorpskernen. Ook grotere winkels zouden kunnen worden ingepast.
3) Werken aan slimme bedrijventerreinen.
Onze bedrijven moeten ruimte krijgen, want zij staan in voor de welvaart van de stad. Maar onze huidige bedrijventerreinen worden niet optimaal gebruikt, tellen nog veel lege percelen en zijn onaantrekkelijk. Alvorens nieuwe bedrijventerreinen worden overwogen, moet de stad eerst zicht hebben of er ook interesse is van hoogwaardige en duurzame bedrijven. Ons open landbouwgebied is te kostbaar om aan eender wie over te laten.
4) De bedrijventerreinen moeten beter ontsloten worden.
De piste van goederenvervoer per spoor moet onderzocht worden. Tezelfdertijd willen we investeren in digitale vrachtwagensluizen die sluipverkeer van zwaar transport weren.
5) Strategische werkgroepen.
Alvorens uit te pakken met grote plannen, moet de stad eerst zijn huiswerk beter maken. Goed bestuur betekent dat alle aspecten – economie, mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid – worden bekeken. Voor grote projecten willen we strategische werkgroepen waarin ambtenaren, deskundigen en geïnteresseerde burgers van in het begin hun kennis samenbrengen. Beleid is altijd een kwestie van moeilijke beslissingen, maar vooral moeilijke beslissingen moeten onderbouwd zijn.
PRUP - Het ruimtelijke uitvoeringsplan werd ontwikkeld door de raad van de provincie voor ruimtelijke ordening, de PROCORO. In die raad zetelen verschillende Tiense politici. Het Tiens stadsbestuur keurde het plan ook goed. Nochtans gaven verschillende Vlaamse diensten negatief advies.
Voor het winkelgebied in de Leuvenselaan beoordeelde Agentschap Innoveren en ondernemen het deelplan Leuvenselaan niet gunstig en benadrukt dat het plan haaks staat op de doelstelling van kernversterking. (p.22). De stad stelde daarop voor om beperkende voorwaarden op te leggen aan de winkels die er zouden komen, maar de PROCORO “stelt dat het juridisch-technisch niet mogelijk is om in een RUP een dergelijke overeenkomst verplichtend op te leggen.” Het Agentschap voor Wegen en Verkeer geeft negatief advies: “dat er vandaag op deze locatie op vlak van mobiliteit eigenlijk weinig marge is en dat elke aanzienlijke ontwikkeling voelbaar zal zijn op de omliggende verkeersafwikkeling… Zoals we ook steeds tijdens het voortraject hebben gedaan, willen we dit helder stellen naar alle betrokken partners en de stad Tienen in het bijzonder.” (p. 6) Over het Soldatenplein stelt het AWV dat “ het bedrijventerrein pas ontwikkeld kan worden, wanneer er overeenstemming bereikt wordt over de aanleg van de wegverbinding tussen het Industriepark en de Oplintersesteenweg.” (p.7)
Bron: PROCORO, Vlaams Brabant, 2021. Provinciaal RUP ‘afbakening kleinstedelijk gebied Tienen - eerste herziening’– advies procoro. Leuven: Provincie Vlaams Brabant.
[1] De raad heeft het in het arrest over het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van kleinstedelijk gebied (§ 1.1). De provincie nam in dat plan de coördinatie op zich, maar de stad leverde input en steun tijdens dat proces. In § 23.2 spreekt de RVS over onzorgvuldig bestuur.
Wenst u Graag meer informatie?
mail ons op: info@durf.be