Op de bres voor TIENSE ARBEIDERS
Het Tiense CITRIBEL, zijn 340 werknemers en tal van toeleveranciers worden bedreigd door Chinese dumping.
Een nieuw onderzoek brengt aan het licht hoe de Chinese overheid concurrenten van de “Tiense Citrique” steunt met staatskredieten en subsidies. In één geval werd een hele buurt onteigend en platgegooid om plaats te maken voor een nieuwe fabriek.
Durf wil dat onze overheden de belangen van CITRIBEL veel krachtiger verdedigen en hogere invoerheffingen eisen van Europa. Op lange termijn willen we ook vanuit onze stad een industriebeleid die naam waardig. Er staat teveel op het spel.
De Tiense industrie stelt 2,500 mensen tewerk. De industrie zorgt ook voor werk in onze winkels, restaurants, hotels, enzovoort. De industrie betaalt veel belastingen aan onze stad. Zonder een industrie verarmt de samenleving.
Sinds 2014 zijn er in de Tiense industrie 300 jobs verdwenen, meer dan in vergelijkbare steden. We moeten onze industrie verdedigen en verstevigen.
Citribel stelt vandaag 340 mensen tewerk en bezorgt onrechtstreeks ook veel werk aan landbouwers. Het is een gezond bedrijf dat 60 miljoen wil investeren om de toekomst veilig te stellen. Maar Citribel wordt bedreigd door de industriële oorlogsstrategie van China.
We willen niet dat Citribel het lot van Photovoltech achterna gaat en ook stuk gedumpt wordt door China. De sluiting van Photovoltech kostte Tienen 270 banen.
China dumpt al jaren citroenzuur aan minder dan de helft van de prijs op onze markt. Het wordt alleen maar erger. Met de hulp van staatsbanken bouwt China steeds meer citroenzuurfabrieken die op een oneerlijke manier met Citribel concurreren.
Dat probleem is al jaren bekend bij onze beleidsmakers. We willen dat er nu ook eindelijk wat aan gedaan wordt. DURF stelt het volgende voor:
Op korte termijn willen we dat de Vlaamse en de nationale overheid hun werk doen. Ze moeten Europa vragen om hogere invoerheffingen (minstens 50 procent) tegen de Chinese dumping. We willen dat bevoegde politici en ministers meer aandacht schenken aan onze Tiense en Hagelandse industrie.
Op lange termijn pleiten we voor een volwaardige industriepolitiek voor Tienen. We willen daarvoor een sterke schepen van economie. De stad moet geld vrijmaken voor een coördinator voor de industrie. Die kan subsidies aantrekken en onze bedrijven – groot én klein – helpen verdedigen. Elke euro in een goed economisch beleid verdient zich gemakkelijk terug.
De Foodport staat al tien jaar voor een groot deel leeg en draait verlies. Andere steden slagen er wél in om bedrijven goed te ondersteunen. We willen daar nieuw leven in blazen. We willen dat de stad, VOKA en de Vlaamse overheid de handen in elkaar slaan om onze voedingsindustrie te verstevigen en nieuwe moderne bedrijven in de cluster aan te trekken. We willen dat de Foodport een sterkhouder wordt voor onze landbouw die eveneens een belangrijke troef is voor onze economie.
duik in de diepte
download het rapport
Wenst u Graag meer informatie?
algemeen: info@durf.be · over het dossier: info@jonathanholslag.be
Update 25/20/2023: DURF maakt het verschil voor Tienen!
Lange tijd werd Citribel geplaagd door valse concurrentie uit China. DURF ontstond uit een massa bezorgde burgers met een hart voor de stad Tienen, en trok deze zomer aan de alarmbel hiertegen.
DURF stelde een rapport op over de mistoestanden. DURF sprak ministers, ambassadeurs en Europese beleidsmakers aan over de kwestie, en drong aan om snel te ageren om de tewerkstelling en concurrentiekracht veilig te stellen.
Dat heeft een positief effect gehad, want pas dan is effectief vooruitgang geboekt in deze zaak.
Durf is blij met deze maatregel, maar dringt aan op hogere invoerbelastingen. “De 30 procent is niet genoeg om de valse concurrentie te weren,” stelt Jonathan Holslag, “CITRIBEL is een fantastisch waardevol bedrijf. We moeten heel alert blijven. Daarnaast moeten we in deze stad dringend werk maken van een sterk beleid voor onze industrie, want de afgelopen vijf jaar is er op dat vlak echt te weinig gebeurd.”