
Tien speerpunten
Dit zijn onze speerpunten voor Tienen.
Tien thema’s uit ons programma waarop Durf een verschil wil maken.
Bij elk thema geven we meer toelichting, benadrukken we hoe het stadsbestuur dit kan verwezenlijken en hoe elke burger hiertoe kan bijdragen. Het volledige programma kan je hier downloaden.
1. Verbondenheid
1. Verbondenheid. De inwoners van Tienen streven naar een sterk gevoel van verbondenheid, waarbij buurtprojecten en buurtraden worden ondersteund om hoffelijkheid, zorg en communicatie te bevorderen. De stad wil kernwaarden zoals respect, verdraagzaamheid en de kennis van het Nederlands benadrukken in een stadscharter, om zo de samenleving te versterken en positieve verandering te omarmen.
2. Warmhartige stad
2. Warmhartige stad. Tienen is van in de Middeleeuwen een zorgstad en telt veel kwetsbare personen. We verankeren zorginstellingen als het ziekenhuis stevig in onze stad, promoten samenwerking en bouwen aan zorgzame buurten. Tienen moet veilig en toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, ouderen én kinderen.
3. Welvaart bouwen
3. Welvaart bouwen. De verwaarlozing van de Tiense economie moet stoppen. Wij willen een sterke schepen van economie en coördinator die die middelen aantrekken om onze industrie te versterken en op zoek gaan naar handelaars voor in ons centrum en in de dorpen. We helpen onze landbouwers rechtstreeks aan de Tienenaars te verkopen.
4. Investeren
4. Investeren. Onze stad investeert de helft minder dan andere steden in straten, voetpaden, fietspaden en pleinen. We moeten meer én beter investeren. Als we bijvoorbeeld voetpaden heraanleggen, doen we dat van de eerste keer goed, en dus ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij investeringen gaan we in overleg met de buurt. Nutsbedrijven worden beboet als zij bij werken schade aanrichten.
We vermijden dure uitspattingen, zoals het masterplan voor het stadshart. Durf wil een creatieve en duurzame renovatie van het stadhuis, samen met een respectvolle renovatie van de erfgoedsite rond het Toreke en de O.L.V.-ten-Poelkerk. We willen de toekomst van onze 18 kerken en kapellen veiligstellen.
5. Netheid en veiligheid
5. Netheid en veiligheid. Onze veiligheidsdiensten zijn verantwoordelijk voor een groot gebied. We willen betere preventie van kleine en zware misdaad, van kleine en grote rampen. Politie, brandweer en stadswachters moeten meer bereikbaar zijn. We willen meer politie te voet. Wederzijds respect tussen burgers en politie is cruciaal.
Bestaande schoonmaakdiensten hebben versterking nodig. Als de stad alle stoepen moet onderhouden, kost dat miljoenen. Het is misschien niet populair, maar we willen er op toezien dat ieder voor zijn eigen deur veegt en een absolute nultolerantie voor sluikstorters en hardnekkige overlast.
6. Natuur
6. Natuur. Een stad die zichzelf respecteert, respecteert de natuur. We willen meer bomen in de bebouwde gebieden (neen, geen bomen die kleverig spul druppelen). Bomen maken de stad mooier en koel in de zomer. Tezelfdertijd ontwikkelen we mooie groene verbindingen naar het platteland en tussen de dorpen, kleine natuurgebiedjes, zoals vijvers die helpen bij het opvangen van water.
We willen in Tienen de toon zetten met een sterke, duurzame economie die mee investeert in hernieuwbare energie, warmtenetten en oplossingen voor energiebesparing. Boeren die mee zorg dragen voor ons landschap en de natuur, belonen we. Tienen heeft weinig bos, maar we maken het platteland aantrekkelijker om te wandelen, te fietsen en te sporten.
7. Wonen en ruimte
7. Wonen en ruimte. Tienen heeft jaarlijks zo’n 150 bijkomende woningen nodig. Toch willen we de open ruimte beschermen. We maken van onze dorpen geen stad en de historische sfeer van het centrum blijft behouden. Dat betekent dat we vooral leegstaande gebouwen benutten, oude gebouwen opwaarderen en met kleinschalige projecten op een zachte manier verdichten.
De volgende jaren zetten we vooral in op de verbetering van bestaande buurten en betaalbaar wonen. Veel eigenaars hebben vandaag niet het geld om hun huis goed te renoveren. Dat leidt tot verarming en verloedering. De stad moet buurten beter helpen bij de renovatie maar ook oude gebouwen renoveren tot kleinschalige sociale woonprojecten.
8. Verkeer
8. Verkeer. Het verkeer neemt toe. Meer asfalt kost geld en lost de problemen niet op. Op lange termijn zetten we een rem door betere ruimtelijke ordening, meer werk in eigen stad, alternatieven voor de auto en veilige fietsverbindingen. Op korte termijn evalueren we het bereikbaarheidsplan. We willen mooie randparkings, parkeerroutes en kortparkeren bij handel.
Daarnaast vergroten we de veiligheid van fietsers en voetgangers. Centrum en dorpen moeten bereikbaar zijn, maar sluipverkeer weren we kordaat met slimme camera’s. We drijven de snelheids- en verkeerscontroles in bebouwde gebieden fors op. Met het Vlaams Gewest verbeteren we de doorstroming op de vesten.
9. Het goede leven
9. Het goede leven. - We bouwen met verenigingen, buurten en ondernemers een aanbod van evenementen uit. Tienen wordt dé stad voor creatieve avonturiers met ruimte voor artiesten, ondernemers, verenigingen en vakmanschap. De Veemarkt wordt een gezellige uitgaansbuurt; het Vrijthof misschien zelfs het Montmartre van Tienen.
Met kunst, cultuur en creativiteit versterken we de identiteit en uitstraling van onze stad. We willen de horeca in het centrum en in de dorpen aantrekkelijker maken en het aantal toeristen opnieuw verdubbelen.
10. Geldzaken op orde brengen
10. Geldzaken op orde brengen. Dit bestuur heeft weinig geïnvesteerd en veel schulden gemaakt. Wij willen meer inzetten op noodzakelijke investeringen. Een subsidieambtenaar moet subsidies aantrekken. We bezuinigen op dure uitspattingen. Door een respectvolle samenwerking tussen politiek en stadsdiensten besturen we doeltreffender.
Zelfs als we subsidies aantrekken en zuiniger besturen, zullen we meer inkomsten moeten ophalen als we Tienen op het pad van welvaart willen krijgen. We moeten de schade van de voorbije jaren goedmaken en dat zal een inspanning eisen van iedereen.