8. Verkeer
De verkeersdrukte in Tienen blijft toenemen. Meer asfalt leggen is echter niet de oplossing. Durf wil het verkeer aanpakken door slimme ruimtelijke ordening en meer lokale tewerkstelling, en door alternatieven voor de auto aantrekkelijker te maken. Fietsers en voetgangers krijgen prioriteit met veilige verbindingen en duidelijke signalisatie. Op korte termijn verbeteren we het parkeerbeleid en evalueren we het bereikbaarheidsplan.
Wat kan jij doen?
Denk vooruit: De verkeerssituatie is complex. Wees geduldig en respectvol voor andere weggebruikers.
Gebruik alternatieven: Probeer vaker te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te gaan, zeker voor korte afstanden.
Wat doet de stad?
Bereikbaarheidsplan 2.0: We herbekijken het bestaande plan en brengen de verkeersknelpunten in kaart, met als doel de doorstroming te verbeteren. We werken samen met het Vlaams Gewest om de vesten te ontlasten en sluipverkeer beter te weren.
Weren van sluipverkeer: Durf pleit voor de inzet van ANPR-camera’s bij de vijf grote stadspoorten om sluipverkeer door het stadscentrum tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat bezoekers die effectief in de stad moeten zijn vlot toegang hebben, terwijl doorgaand verkeer wordt geweerd.
Betere randparkings: Randparkings zoals die op de Sint-Jorissite worden aantrekkelijker gemaakt en voorzien van duidelijke signalisatie en parkeerroutes. Dit moet de druk op het centrum verlichten.
Meer fietspaden en veilige schoolroutes: We investeren jaarlijks €500.000 tot €800.000 in veilige fietspaden, en werken aan bredere voetpaden die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.
Betere verkeersveiligheid: Durf wil extra mobiele snelheidscontroles in woonwijken en rondom scholen. We breiden de handhaving uit, zodat de verkeersregels overal beter worden nageleefd.
Elektronische vrachtwagensluizen: Om het zware vrachtverkeer te beperken, stellen we voor om elektronische vrachtwagensluizen te plaatsen aan vier toegangswegen.
Zorgparkeren: via een nieuwe “zorgparkeersticker” kunnen inwoners de parkeerplaats voor hun eigen oprit of garage ter beschikking stellen aan zorgverleners tijdens hun huisbezoeken. Daardoor vinden huisartsen, thuisverpleegkundigen en andere zorgverleners makkelijker een parkeerplaats dicht bij hun patiënten.
Met deze aanpak zorgen we voor vlottere verkeersstromen, meer veiligheid voor fietsers en voetgangers, en een betere bereikbaarheid van onze stad.