Bruine ratten

 

Ratten, je ziet ze tegenwoordig overal rondlopen: in het stadspark, op het Steentjesplein, in uw tuin en misschien zelfs in uw huis. Ze zijn al jarenlang een plaag aan het worden. Op straat spreken veel Tienenaars ons erover aan. Ze zijn het beu.

Ratten komen af op de etensresten van mensen: afval in de parken, etensresten in een kippenhok, broodresten voor vogels, resten in vuilzakken. De beste rattenbestrijding is het voorkomen van afval. Daar dragen we allemaal een verantwoordelijkheid!

Het zit hier vergeven. Die ratten eten sneller gif dan ik het kan gaan halen op het stadhuis.
— Een bewoner van Nieuw Overlaar

Toch moet ook de stad een rol spelen:

  1. Strenger toezien op vuilmakers. Het is goed om vogels tijdens een strenge winter te helpen, maar er zijn ook mensen die elke dag een hele berg etensresten uitkieperen, zoals aan de Sint-Helenavest. De stadswacht moet die mensen eerst duidelijk maken dat dit geen zin heeft en beboeten als zij ermee doorgaan.

  2. Een “ratsite”: Een meldpunt. We willen een simpele website waarmee je met één klik kunt aangeven als er ratten in de buurt zijn. Zo krijgt de stad goed zicht op het probleem en hoeven Tienenaars niet eindeloos te wachten aan de telefoon om hun beklag te doen.

  3. De stad moet zelf het goede voorbeeld geven. De containers op het Steentjesplein zijn nu duidelijk een schuilplaats voor bruine ratten.

  4. Een betere samenwerking met de VMM om ratten langs de beken te bestrijden, zoals langs de Gete ter hoogte van Heelblok, Nieuw Overlaar, de Driemolenstraat en de Molenstraat.

  5. Samenwerking met een rattenvanger, die het hele jaar door werkt, niet enkel in maart en september zoals nu het geval is.

  6. Containers om vuilzakken in op te bergen voor bewoners die weinig plaats hebben.

Tot slot:

Gif is niet de beste manier om ratten te bestrijden. Zwakke, vergiftigde ratten worden bijvoorbeeld vaak opgegeten door uilen, valken en zelfs door katten. Ratten worden geleidelijk aan resistent tegen vergif. Vandaar dat het beter is rattenplagen professioneel aan te pakken in plaats van Tienenaars zakjes gif op te laten halen op het stadhuis.

 
Waarom haalt de stad de containers niet weg? Eronder zit het vergeven van de ratten.
— Twee wandelaars op het Steentjesplein

Bronnen:

Cartuyvels E., en anderen, 2021. Gids voor de Diervriendelijke Bestrijding van Ratten en Muizen. Brussel: Vlaamse Overheid.
Rattenbestrijding in Vlaams Brabant. Leuven: Provincie Vlaams Brabant.

Vorige
Vorige

plan voor restauratie en heropleving stationsbuurt in Tienen

Volgende
Volgende

Raad Van State: Tijd voor zorgvuldiger bestuur!