Het engagement van … Peter Loosen
Durf: dat is een groep enthousiaste en gemotiveerde mensen.
Wie zijn de Durvers die aan de kar trekken van deze nieuwe partij?
Mensen kennen jou uit de Tiense gemeenteraad: waarom kies je nu voor een beweging als Durf?
Ik werkte inderdaad drie jaar als OCMW-raadslid en acht jaar als gemeenteraadslid voor Open VLD in Tienen. Politiek engagement zit me in het bloed en mijn liefde voor Tienen maakt dat ik engagement als iets vanzelfsprekends zie. Mijn roots liggen hier: 4 generaties geleden kwamen mijn overgrootouders langs beide kanten in Tienen wonen. Tienen is in mijn ogen vooral een gezellige stad. Het is er niet te groot, de mensen kennen elkaar en er zijn heel wat leuke verenigingen in de stad. Je kan hier nog een kwalitatieve woning vinden voor een betaalbare prijs en, heel belangrijk, er is nog wat groen in en rond de stad. Maar de troeven die we hebben, moeten we veel beter koesteren.
Omdat ik niet meer akkoord kon gaan met een aantal beslissingen en visies van de gemeenteraad, liet ik me op non-actief zetten. Ik had echt het gevoel dat het gemeentebestuur het gezond verstand kwijt was. De schepenen lijken enorm overtuigd van hun gelijk en luisteren niet naar elkaar en niet naar de mensen. Wat later hoorde ik over de nieuwe Durf-beweging en al snel merkte ik dat daar meer nagedacht werd, zowel in de breedte als in de diepte. De mensen die bij Durf betrokken zijn, willen meer langetermijnvisies. De zaken worden gewikt en gewogen en voor elk dossier kijkt men naar de concrete consequenties. Om die reden heb ik me aangesloten bij Durf.
Je bent actief in de Durf-werkgroepen ruimtelijke ordening en erfgoed: waarom?
Waarom gaan mensen graag op citytrip naar Gent, Parijs of Brugge? Omdat ze in die steden hun mooie oude huizen en erfgoed respecteren. Dat is een ontzettend belangrijke factor in de beleving van een stad. Als je huizen laat verloederen, voelt een stad minder prettig aan. Een stad met een verzorgd erfgoed verhoogt het veiligheidsgevoel en maakt dat horeca-zaken en handel zich er willen vestigen. Ook al weten mensen niet onmiddellijk om welke bouwstijl het gaat of wat de historische waarde van een gebouw is, het voelt vertrouwd en veilig om in een stad met goed onderhouden woningen en patrimonium rond te wandelen. Bovendien trekken opgeknapte huizen ook kapitaalkrachtige jonge gezinnen aan: waarom zou je 200.000 euro meer uitgeven in Leuven als je ook een mooi huis in Tienen kunt kopen?
Een doorn in het oog zijn voor mij de vele winkelpanden in Tienen die de architectuur van prachtige huizen verknoeid hebben: de façade van de benedenverdieping werd vaak volledig weggekapt om er een plastic vitrine te zetten. Het is bijzonder jammer dat de stad Tienen dat heeft toegelaten, met als resultaat een micmac van lege winkelpanden zoals in de Leuvensestraat. Een mooie winkelvitrine kan ook perfect met behoud van de oorspronkelijke stijl van het huis. Over dat soort zaken moet veel beter nagedacht worden.
Geloof je erin dat met Durf in het stadsbestuur die zaken kunnen veranderen?
En of! Er zijn genoeg voorbeelden van andere Vlaamse steden die op een relatief korte periode een fantastische gedaanteverwisseling meemaakten. Kijk bijvoorbeeld naar Mechelen, dat 20 jaar geleden ook een verloederde stad was. Dankzij een duidelijke visie over ruimtelijk beleid is het vandaag een stad om u tegen te zeggen. Ook in Diest en Aarschot zie je meer positieve evolutie dan in Tienen. Dat baart me grote zorgen. In Tienen krijgen 2 zaken buitenproportioneel veel aandacht: masterplannen of grote projecten met projectontwikkelaars en dure studies van consultants uit Brussel. De meeste van die plannen en studies zijn totaal onrealistisch en zullen ook nooit uitgevoerd worden. Een hotel op een historisch pleintje? Je bib en museum verkopen? De verhoudingen zijn ook zoek: waarom een prestigieus nieuw stadhuis bouwen terwijl de stoepen in de stad er verwaarloosd bijliggen? Met meer gezond verstand en minder dure studies om je achter te verschuilen, ben ik zeker dat er een kentering kan komen. Dat wens ik Tienen en de Tienenaars toe voor 2024!