Samen sterker voor kwetsbare scholieren

Durf wil inzetten op een gecoördineerd, ambitieus onderwijsproject

Tienen heeft een mooi onderwijsaanbod met een ruim aanbod van scholen waar gemotiveerde schoolleiders en leraren elke dag het beste van zichzelf geven. 

 De school is de bouwplaats van de stad van morgen. Maar de scholen staan onder druk. Enkele cijfers:

  • Liefst 51 procent van de Tiense kinderen in het basisonderwijs heeft een risicokenmerk, zoals laagopgeleide ouders, financiële tegemoetkoming of anderstalige ouders. In Diest, Aarschot, Sint-Truiden en Hoegaarden is dat gemiddeld 36 procent. Bron: Onderwijs Vlaanderen.

  • In 2023 had 13 procent van de Tiense kinderen in het lager onderwijs minstens een jaar schoolse vertraging, tegenover een gemiddelde van 9 procent in Diest, Aarschot, Sint-Truiden en Hoegaarden. Het aandeel zittenblijvers stijgt ook in Tienen. Bron: Onderwijs Vlaanderen.

  • Bijna 19 procent van de Tiense leerlingen in het secundair onderwijs verlaat de school vroegtijdig, tegenover gemiddeld 11 procent in Diest, Aarschot, Sint-Truiden en Hoegaarden. Dat cijfer is voor Tienen opnieuw snel stijgend. Bron: Onderwijs Vlaanderen.

 “Wij geloven erin dat we samen met een breed veld aan partners kunnen werken aan een gemeenschappelijke visie om van daaruit samen in te zetten op een ambitieus onderwijsproject,” zegt Willem Schoors, die voor Durf onderwijs volgt. “Er zijn nu al mooie initiatieven. Een sterkere coördinatie en meer samenwerking kunnen die projecten versterken. Daarom pleit Durf voor een volwaardige schepen van Onderwijs die in gesprek kan gaan met de scholen en andere partners en voor het verder uitbouwen van het recent opgerichte Tiens OnderwijsNetwerk.”

Een van de initiatieven die meer ondersteuning verdient, is de Huiswerkbrug. Dankzij dit project krijgen leerlingen die het moeilijk hebben begeleiding bij hun schoolwerk thuis. “Tienen heeft een huiswerkbrugwerking, maar de stad zou die met een kleine extra investering veel meer kunnen laten doen,” zegt Willem Schoors.

 De voorbije maanden hoorden we van een aantal gepensioneerde leerkrachten dat zij met hun kennis graag nog een steentje zouden bijdragen. Tienen telt wellicht honderden gepensioneerde leerkrachten en die uitgestoken hand moeten we met veel enthousiasme aannemen. 

 “De stad hoeft niet eens heel veel geld uit te geven,” vult lijsttrekker Jonathan Holslag aan, “Het is vooral een kwestie van meer politieke aandacht en betere samenwerking met vrijwilligers.”

 In het beleidsplan 2020-2025 stond voor 100,000 euro steun aan huiswerkbruggen begroot; maar dat werd teruggeschroefd naar 82,180 euro.

Vorige
Vorige

Wonen is een basisrecht

Volgende
Volgende

Vraag het aan... Jonathan Holslag en zijn expert-Durvers!