Het engagement van … Daniel Raymaekers
Durf: dat is een groep enthousiaste en gemotiveerde mensen.
Wie zijn de Durvers die aan de kar trekken van deze nieuwe partij?
Jij bent gepokt en gemazeld in de politiek: waarom kies je nu voor Durf?
Ik ben inderdaad 18 jaar raadslid geweest bij de stad Tienen, indertijd bij Open VLD. Maar ik voelde me niet meer goed bij de manier van werken daar. Toen ik hoorde dat Philippe Liesenborghs, die ik kende via vrijwilligerswerk, een nieuwe partij zou oprichten, voelde ik me meteen aangesproken. Ondertussen ben ik de trekker van de werkgroep financiën bij Durf en voel ik me er helemaal thuis. De mentaliteit is er totaal anders. In die 5 maanden bij Durf heb ik al meer geleerd dan in al die jaren bij de liberale partij. We worden uitstekend begeleid door experten en baseren ons op dossiers en cijfers. Durf luistert eerst naar de mensen vooraleer beslissingen te nemen. En nog belangrijker: we luisteren naar elkaar.
Welke thema’s liggen je nauw aan het hart?
Binnen de liberale partij koos ik altijd voor de sociale thema’s, zoals kansarmoede of het OCMW. Welzijn en armoedebestrijding zijn in Tienen ontzettend belangrijk. Daarnaast wil ik me natuurlijk inzetten voor de handelaars en horeca van onze stad. Ik had zelf 18 jaar een zaak op de Grote Markt en werkte daarna jarenlang als kaderlid voor een groot cateringbedrijf en de Europese commissie. Meer bedrijven en industrie aantrekken is belangrijk: als meer kapitaalkrachtige mensen belastingen betalen, hebben we meer geld in de stadskas. En dat komt dan weer de minder kapitaalkrachtige mensen ten goede.
Daarnaast moeten we meer rekening houden met de senioren in onze stad: van de 36.000 inwoners in Tienen, zijn er meer dan 8.000 ouder dan 65. Zorg dus voor toegankelijke parkings en een stevig openbaar vervoer in de stad. En eis als stad dat er in nieuwbouwcomplexen een ontmoetingsruimte voorzien wordt: zo ga je de eenzaamheid bij oudere mensen tegen.
Je bent zelf 76 jaar: geloof je er nog in dat Tienen weer die welvarende stad kan worden?
Absoluut! Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Ik heb Tienen nog gekend in de jaren vijftig en zestig, toen er een winkelroute was van aan de suikerfabriek tot aan de Leuvensestraat. Dat gaat terugkomen, maar op een modernere manier. De situatie is anders nu: mensen kopen veel online en gaan graag in ketens shoppen. Daar krijgen alle steden in Vlaanderen mee te maken. De jongeren willen vooral een gezellige bruisende stad om van winkel naar winkel te lopen. We moeten niet terug naar het verleden, de jongeren zijn de toekomst. Maar laten we ook de ervaring en noden van onze ouderen niet vergeten. Als we beginnen met de negativiteit van sommige Tienenaars om te buigen naar enthousiasme over onze eigen stad, ben ik er zeker van dat die welvarende periode zal terugkomen.