Centrum voor voedingsindustrie in Tienen is verlieslatend
Durf trekt aan de alarmbel voor het beleid dat stad Tienen voert rond de voedingsindustrie in de regio. Foodport, het in 2014 gelanceerde centrum voor voedingsindustrie in het industriepark van Tienen, kwam nooit van de grond en draait met verlies. Durf wil met een Foodport+ een echte hotspot voor innovatieve voeding en toekomstgerichte industrie. Daarvoor moet Stad Tienen een deskundige industrie aanstellen om de komende 5 jaar een professioneel netwerk uit te bouwen.
De Foodport in Tienen werd ooit aangekondigd als een plaats waar duizenden extra mensen zouden werken. Maar sinds 2014 draait Foodport een verlies van bijna 700.000 euro. Er werkte amper een dozijn mensen. De stad Tienen heeft nog steeds een lening van bijna 700.000 euro bij de Foodport openstaan. Volgens Durf is ook de locatie van de huidige Foodport in Tienen niet goed.
“Het verhaal van de Foodport is er een van veel niet ingeloste beloften en gemiste kansen,” zegt Jonathan Holslag, lijsttrekker van Durf Tienen. “Stad Tienen heeft al tien jaar lang geen noemenswaardig economisch beleid gevoerd en de regie grotendeels bij de provincie gelegd. Tijdens de afgelopen bestuursperiode heeft Tienen maar liefst 252 jobs in industrie en handel verloren. Terwijl bedrijven als de Citribel onder druk staan, heeft Tienen beloftevolle investeerders als Paleo gemist.”
“We zouden kunnen leren van Roeselare”, stelt Tom De Mulder, woordvoerder voor industrie bij Durf voor. “Roeselare investeerde zwaar in een eigen foodport. Terwijl onze Foodport nauwelijks een rol speelt, trok die in Roeselare minstens zeven miljoen aan subsidies en investeringen aan.”
Meer jobs in eigen streek
Tienen heeft alles in zich om de stad van de voeding te worden: bedrijven als de Suikerfabriek en Citribel zijn internationale toppers. Het Hageland kan de voedselkorf van Leuven en Brussel worden, waar jaarlijks voor 3 miljard euro aan voedsel wordt uitgegeven. Maar daarvoor moet Tienen werk maken van meer overleg met de industrie en aantrekkelijke bedrijventerreinen aanbieden. Samen met de industrie moet stad Tienen een deskundige aanstellen om een echt netwerk uit te bouwen. Die deskundige moet ook Vlaamse en Europese subsidies aantrekken, zoals Bakelandmandaten en Horizon-fondsen.
Jonathan Holslag: “Het is ongelofelijk dat onze stad vandaag geen industriebeleid heeft. In de begroting voor 2020-2025 wordt welgeteld 0 euro voorzien. Het herlanceren van Foodport+ als een centrum van voedingsinnovatie en duurzame industriële ontwikkeling is essentieel om Tienen weer op de kaart te zetten. Het zorgt voor meer jobs in eigen streek en een aantrekkelijk imago voor Tienen. Op lange termijn moeten we bouwen aan voedingsindustrie op onze bedrijventerreinen en een hoogtechnologische campus bij de parking van het station. Dat wordt een enorme uitdaging, maar we moeten het minstens proberen.”
In de pers:
Lees het volledige standpunt over de voedselindustrie van Tienen op pagina 59-61 van het partijprogramma van Durf:
www.durftienen.be/programma/download