Feniks-coalitie in Tienen is rond
In oude verhalen is de feniks een vogel die in uitdagende omstandigheden toch zijn vleugels uit kan slaan om koers te zetten naar een mooie toekomst. Dat is wat wij met alle Tienenaars willen doen: samen bouwen aan een mooie toekomst.
Onze coalitie bestaat uit drie partijen: N-VA+, Tienen Anders en Durf. Wij willen uitgroeien tot een hechte ploeg van gelijkwaardige partners. N-VA+ zal met Ine Tombeur de belangen van onze stad in Brussel behartigen en vanuit het Vlaams Parlement met deze groep samenwerken.
Wij staan voor een evenwicht tussen standvastigheid en vernieuwing. We willen opnieuw aanknopen bij een rijk verleden en opnieuw een kleine, dappere pioniersstad worden op vlak van maatschappelijke, politieke, artistieke en wetenschappelijke vernieuwing.
Dit zijn de krachtlijnen waarbinnen we het bestuursakkoord verder zullen ontwikkelen:
Burgerkracht. Goede politiek is eerlijke politiek. Een stad versterken, dat kan het bestuur niet alleen. Wij willen zoveel mogelijk Tienenaars aanmoedigen om mee te denken en de handen uit de mouwen te steken. We besturen voor de burgers en met de burgers
Pilootstad voor politieke vernieuwing. Politici zoeken opnieuw het contact met burgers, door buurtraden, buurtplannen, inspraak voor kinderen, prikkelende digitale, town hall meetings en persoonlijke overlegplatformen. Elk gemeenteraadslid wordt een samenlevingsopbouwwerker
Samenhorigheid. Deze stad mag niemand achterlaten. Diversiteit vereist solidariteit; solidariteit wederzijdse verantwoordelijkheid. In een stadscharter stellen we onze gedeelde waarden op scherp. We onderhouden solidariteit met duidelijke regels, door als buren zorg te dragen voor elkaar, oog voor de meest kwetsbaren en Nederlands als voertaal. We creëren voldoende kansen zodat iedereen zelfredzaam kan worden en zij die het nodig hebben geven we een duwtje in de rug. We voeren een sociaal beleid met rechten en plichten.
Bruggen slaan tussen generaties. We voorzien buurthuizen als ontmoetingsplaatsen voor jong en oud. Met verenigingen en vrijwilligers trekken we burgers laagdrempelig aan. We bieden meer ruimte aan de jeugd om te ravotten, te ontdekken en zich geborgen te voelen. We willen het isolement van veel senioren doorbreken, door de stad toegankelijk te maken en hen aan te moedigen om mee buiten te komen. Sport in het bijzonder moet bijdragen aan gezondheid, verbinding en welzijn voor alle leeftijden.
We zetten onze basis eerst op orde: netheid, veiligheid, verzorgd openbaar groen, waterbeheersing en degelijke infrastructuur. We stellen een investeringsplan op met aandacht voor de deelgemeenten, duurzaamheid en onze stedelijke identiteit.
Een pool voor creatieve economie. Onze eeuwenoude industrie krijgt kansen om door te groeien als baanbreker op vlak van duurzaamheid en innovatie. We ontwikkelen het centrum als magneet voor handel, vakmanschap en belevenis. De stationsbuurt wordt een nieuwe hub voor diensten en technologie.
De kracht van ons land. De vruchtbaarste landbouwgrond ter wereld vind je hier. We ontsluiten het door groene fiets- en wandelverbindingen. We valoriseren het op vlak van landbouw, recreatie, natuur en als basis voor onze agro-industrie: doordacht en aantrekkelijk, als de Provence van Vlaams Brabant.
Bereikbare en doeltreffende stadsdiensten. Hoffelijkheid en dienstbaarheid kenmerken onze diensten. We dagen het personeel uit tot excellentie. We bieden daarbij ruimte voor initiatief, co-creatie en ondernemingszin, maar formuleren ook duidelijke resultaatsverbintenissen.
Erfgoed, cultuur, toerisme. Onze stad boogt op een rijke geschiedenis, maar we zien ook een toekomst vol mogelijkheden. We vergroten de aantrekkelijkheid door het DNA van onze dorpen en buurten uit te drukken, waarbij kunst, erfgoed, ambacht en smaak cruciaal zijn. We scheppen een vakantiegevoel in eigen stad.
Tienen wordt een voorloper in stadsvernieuwing. We doelen op een duurzame opwaardering van onze industriewijken, herwaarderen de publieke ruimte en moderniseren onze openbare gebouwen met kwaliteitsvolle architectuur. Een beeldkwaliteitsplan is daarbij onmisbaar.
Volgende stappen
De volgende maanden werken we collegiaal verder aan de verfijning van deze krijtlijnen in een bestuursakkoord. We hebben op dat vlak al veel ideeën en vinden elkaar daarin goed.
Schepencollege
Burgemeester: Veiligheid, brandweer, rampenbestrijding, bestuurlijke handhaving, communicatie, netheid (strategie), landbouw, industrie, grote projecten, stadsontwikkeling, buurtwerking: Jonathan Holslag
Openbare werken, netheid, stadswegen, nutsvoorzieningen, stadsgebouwen, RO, begraafplaatsen: Nele Daenen
Vrije tijd, cultuur, erfgoed, toerisme, kunstonderwijs, verenigingsleven, evenementen en sport: Gijsbrecht Huts
Handel, middenstand, kermissen, horeca, markten: Werner Sabo
Wonen, sociaal wonen, samenleving, activering, taal, diversiteit, housing first: Stefanie Beelen
Financiën, duurzaamheid, natuur, klimaat, openbaar groen, dierenwelzijn: Liesbet Vannes
Mobiliteit, Interne en externe diensten, ICT, jeugd: Olivia Verstrepen en Cléo Yaacoub
Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst, sociaal beleid, senioren, eerstelijnszorg, WZC, welzijn en erediensten: Wim Bergé
In de pers:
Voor Terzake maakte VRT op vrijdag 18 oktober volgende reportage:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kijk/2024/10/18/tza-in-het-spoor-van-holslag-mimir-02efeb45-afed-49f5-bc23-e9e6e/