Durf lanceert plan voor restauratie en heropleving stationsbuurt in Tienen

De nieuwe politieke partij Durf lanceert een doordacht plan om de verloederde stationsbuurt in Tienen nieuw leven in te blazen. Het stationsgebouw kan na grondige renovatie omgevormd worden tot een korteketenmarkt in samenwerking met lokale producenten. De buurt moet verkeersluw en groener worden en vooral jonge gezinnen en creatieve ondernemers aantrekken. “De stationsbuurt wordt de spil van de heropbouw van onze stad en dorpen.”

De stationsbuurt is een gevoelig thema voor de Tienenaars. Ettelijke plannen werden gelanceerd, geen enkel werd gerealiseerd. Bovendien is het station zelf in handen van de NMBS en heeft de stad Tienen beperkte inbreng over wat er met het stationsgebouw en de verwaarloosde sporen kan gebeuren. Daarom wil Durf een concreet en haalbaar plan voor de stationsbuurt, gebaseerd op veelvuldig overleg met Tienenaars, projectontwikkelaars en contacten met de NMBS zelf. De politieke partij stelde gisteren haar volledige partijprogramma voor. In hun visie op de stationsbuurt komen zowat alle belangrijke pijlers van de partij terug: overleg met de burger, investeren in een groene veilige en welvarende stad, duurzame renovatie, aandacht voor lokale handel en haalbare financiële voorstellen.

Jonge creatieve buurt

Durf ziet de stationswijk als een enorme troef voor jonge actieve gezinnen. Naast de aanwezigheid van het station, met uitstekende verbindingen naar Leuven, Brussel en Luik, liggen ook het stadspark, het Heldenplein en heel wat scholen. Behalve een woonbuurt ziet Durf de stationsbuurt als een aantrekkingspool voor kantoren, waar jonge onderzoekers, ondernemers en oprichters van start-ups kunnen bijdragen aan de heropleving van de wijk. Hoewel ook Durf studenten in Tienen wil verwelkomen, stelt de partij zich vragen bij de huidige plannen voor een grote studententoren naast het postgebouw: het ontwerp daarvan past niet bij de neoclassicistische gebouwen en het historische karakter van de stationsbuurt.

Historische renovatie

Het hele stationsplein heeft een formidabel potentieel dankzij de vele historische gebouwen. Durf wil dat historische karakter herstellen. Het postgebouw is in handen van een private ontwikkelaar die in Tienen al heel wat projecten tot een goed einde bracht. Het stationsgebouw is voorlopig nog in handen van de NMBS. Als er eind 2024 geen overeenkomst is tussen de NMBS en een erfpachter, wil Durf dat de stad Tienen het gebouw voor een symbolische euro aanschaft, renoveert en verhuurt, deels aan de NMBS, deels aan creatieve ondernemers, handelaars of horeca-uitbaters.

De transformatie van een wijk duurt vele jaren, maar de koerswijziging moet volgens Durf tegen het einde van de volgende bestuurstermijn zichtbaar zijn. Voor de renovatie van het station en het postgebouw wil de partij resultaat tegen het einde van 2030. Met een degelijke restauratie van de belle-époquehuizen rondom het stationsplein, de herenhuizen in de Vierde Lancierslaan en de fabriekswijk rond de Avendorenstraat kan het station een startpunt zijn voor de erfgoed- en shoppingroutes waarmee Durf toeristen en dagjesbezoekers naar Tienen wil brengen.

Korteketenmarkt

Durf ziet het station als de ideale plaats voor een korteketenmarkt, in samenwerking met de Tiense landbouwers, lokale handelaars, brouwerijen en start-ups. Trein- en busreizigers zouden er ’s ochtends hun Tiense koffie kunnen kopen, ’s middags genieten van een bistrokeuken, overdag hun boodschappen online bestellen en ’s avonds zonder tijd te verliezen die kunnen ophalen aan het station. In de late avond kan het aan het station fijn vertoeven zijn in een gezellig cafeetje voor jong en oud. Het postgebouw leent zich voor hippe landschapskantoren voor creatieve ondernemers en start-ups.

Groene buurt en lanen

Durf wil het stationsplein van Tienen opnieuw de prestigieuze uitstraling geven die het eind negentiende eeuw had. Banken, gezellige verlichting en lantaarnpalen zijn eenvoudige ingrepen om de sfeer en het veiligheidsgevoel te verbeteren. Inheemse bomen kunnen van het stationsplein weer een aantrekkelijk en duurzaam plein maken. De straten in de buurt van het station moeten verkeersluwer en groener. Veilige fietsverbindingen vanuit de deelgemeenten moeten ook de inwoners van de dorpen makkelijk naar het station brengen. Fietsers moeten vlot en veilig hun fiets kunnen stallen. Durf zoekt mee naar een oplossing voor de vele lijnbussen die langs smalle straatjes passeren en denkt in de richting van kleinere elektrische busjes die met een hoge frequentie bezoekers makkelijk van het station naar de Grote Markt brengen en terug.

Lijsttrekker Jonathan Holslag: “De stationsbuurt is de toegangspoort tot onze stad. Het moet het visitekaartje zijn voor iedereen die Tienen binnenkomt en de spil van de heropbouw van onze stad en deelgemeentes worden. We kennen allemaal de jarenlange frustraties over de verloederde wijk en het scepticisme over een zoveelste nieuw plan. Daarom hebben we goed nagedacht over een realistisch voorstel voor de stationsomgeving, gebaseerd op cijfers en onze gesprekken met Tienenaars. Met dit plan brengen we niet alleen renovatie, maar ook nieuw leven naar de stationsbuurt.”

Cijfers en budgetten

Durf heeft in het partijprogramma een budget gereserveerd voor deze projecten, waaronder jaarlijkse investeringen in erfgoedherstel en infrastructuurverbeteringen gedurende de bestuursperiode. De volledige becijfering van de voorstellen kan je lezen in ons programma.


Vorige
Vorige

Ruimtelijke Ordening in het centrum & de dorpen

Volgende
Volgende

DURF presenteert partijprogramma