Durf doet oproep om postjes te beperken

Nu zondag 9 juni trekken we naar de stembus voor regionale, nationale en Europese verkiezingen. De nieuwe politieke partij Durf, die in oktober voor het eerst zal opkomen bij de lokale verkiezingen in Tienen, stuurde vorige week een opmerkelijke uitnodiging naar de Tiense partijen om aan postjesbeperking te doen. De burgerpartij wil in de toekomst vier eenvoudige regels hanteren.

Jonathan Holslag: “Het is moeilijk om 2 dingen tegelijkertijd goed te doen”

Jonathan Holslag, politicoloog en lijsttrekker van Durf: “De eerste duidelijke regel is dat je als parlementslid of burgemeester voltijds werkt. De twee functies zijn niet combineerbaar. Om ervoor te zorgen dat politici na hun mandaat opnieuw aan de slag kunnen en omdat we rekening moeten houden met de regels van het politiek verlof, is het toegestaan om gemiddeld één dag per week extra te werken.” 

Een tweede regel is dat een schepen drie dagen per week voor de stad werkt. Regel drie zegt dat schepen- en burgemeestermandaten maximaal 12 jaar mogen duren, daarna is het aan iemand anders. 

Een vierde regel stelt dat jongeren met de schepenen en burgemeester mogen meelopen, zodat ze ervaring opdoen in het politieke ambt en zich zo ook klaarmaken voor de aflossing van de wacht. 

Jonathan Holslag: “Zo laten we politieke vernieuwing toe. Vaak horen we dat het goed voor de stad is als een burgemeester ook in het parlement zetelt. Maar het is moeilijk om twee dingen tegelijkertijd goed te doen. Onze huidige Tiense burgemeester zetelt in het Vlaams Parlement, maar blijkt daar volgens verschillende inschattingen een van de minst actieve leden te zijn. Het argument dat je als politicus in Brussel meer subsidies kunt aantrekken voor een stad, houdt voor Tienen ook geen steek: we zien dat de stad Tienen minder subsidies aantrekt dan een stad als Diest, waarvan de burgemeester niet in het parlement zetelt.”

Olivia Verstrepen: “De kiezer heeft recht op duidelijkheid.”

Olivia Verstrepen, jonge lijstkandidaat voor Durf in oktober: “Het is goed om op voorhand te zeggen hoe wij aan een nieuwe vorm van politiek willen doen. De kiezer heeft recht op duidelijkheid. En het is hoog tijd dat we onze stad de aandacht en tijd geven die zij verdient.”

Of de andere Tiense partijen ingingen op die uitnodiging? “We kregen een positief antwoord en bijkomend advies van de partij Groen”, bevestigt Olivia Verstrepen. “Van de andere partijen hebben we helaas nog niets gehoord.”

 
Vorige
Vorige

Werkt de combinatie burgemeester-parlement?

Volgende
Volgende

Tiense Kunst in de kijker: Jenny De Sutter