3 vragen aan … Loïc Brasseur

Durf: dat is een groep enthousiaste en gemotiveerde mensen.
Wie zijn de Durvers die aan de kar trekken van deze nieuwe partij?

Dit is Loïc

  • coördinator werkgroep ruimtelijke ordening, wonen en publieke ruimte

  • jurist bij notariskantoor

  • 25 jaar

 

Wat vinden je vrienden van je engagement bij DURF?

Ze zijn enthousiast! Ik heb een grote vriendengroep van mensen die naar school gingen in Meldert. We gingen daarna studeren in Brussel of Leuven, maar nu komen ze zich een voor een settelen in Tienen. De betaalbare huizenprijzen hebben daar natuurlijk veel mee te maken. Tienen is een mooie stad, maar er zit zoveel meer potentieel in. Dus zij vinden het prima dat we de stad en de dorpen weer gezellig en levendig willen maken.

Mijn politiek engagement groeide tijdens mijn rechtenstudies: daar leer je hoe belangrijk goed bestuur is, hoe cruciaal het is dat we allemaal gaan stemmen. In het verleden werd ik al eens aangesproken door andere politieke partijen, maar het is pas na een infosessie van DURF dat ik besloot om ook echt mijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Je bent coördinator van de werkgroep openbare ruimte: wat kan er op dat vlak beter in Tienen?

Veel. Tienen is een beetje een concentratiestad aan het worden. Er zijn buurten waar veel nieuwe stadsontwikkeling is: daar komen de welstellende mensen met jonge kinderen wonen. Maar een buurt verder zie je verloederde huizen en leegstand, waar enkel minder begoede mensen zich kunnen vestigen. Sociale woningen lijken buiten de stad gebouwd te worden. Dat is niet hoe het moet: een moderne stad zorgt voor een gezonde mix van nieuwbouw, restauratie en sociale woningen.

Als we erin slagen om het imago van Tienen om te draaien, is voor mij de opzet geslaagd.

De stad zou absoluut strenger moeten zijn voor de grote projectontwikkelaars. Natuurlijk streven die winst na, dat is normaal, maar als stad mag je eisen stellen. Bijvoorbeeld dat er behalve nieuwbouwwoningen ook winkels, een broodjeszaak of een ontmoetingscentrum komt. Of dat de bouwpromotor ook pleinen rondom de nieuwbouw moet heraanleggen. Als je dat niet doet, krijg je doodse buurten of een slaapstad. In andere steden zie je dat de stad meer eisen stelt bij de ontwikkeling van een nieuwe stadsbuurt. Zo krijg je levendige dorpen en steden.

Stel dat je 1 ding mag veranderen in Tienen: wat doe je dan?

Onze reputatie. Tienen is een van de oudste steden van België, ouder dan Tongeren zelfs. Maar wij spelen onze troeven niet uit. Ik besef dat het een werk van lange adem zal zijn om het imago te keren, want de stadskas van Tienen is leeg. We zullen dus geduld en vertrouwen moeten vragen aan de mensen die voor ons stemmen. Een euro kun je maar 1 keer uitgeven, maar laat het dan alsjeblieft aan de juiste dingen zijn. In de werkgroepen van DURF zitten bijzonder gemotiveerde mensen die beslissingen zullen nemen op basis van feiten en cijfers. Als we erin slagen om het imago van Tienen om te draaien, is voor mij de opzet geslaagd.

Vorige
Vorige

Nooit meer oorlog

Volgende
Volgende

Het engagement van ... Liesbet Vannes